Historie

De Coöperatie Deltawind is eind tachtiger jaren ontstaan op initiatief van eilandbewoners. Gezamenlijk wilden zij een windmolen plaatsen. Het lokale energiebedrijf EMGO* was bereid de energie af te nemen. Wel stelde zij als voorwaarde dat deze energie aangekocht zou worden door lokale klanten. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de coöperatie in november 1989 en de werving van leden. 

Van 1989 tot en met nu

In 1991 is de eerste windmolen geplaatst in Ooltgensplaat, waar later het Windpark Piet de Wit is gebouwd. In 1996 werd het eerste windpark gebouwd, Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge. Dit windpark is in 2015 opgeschaald, waarmee de productie werd verviervoudigd.
Tot het jaar 2000 is de coöperatie gedreven door vrijwilligers. Pas bij de ontwikkeling van Windpark Piet de Wit in 2003 is een begin gemaakt met professionalisering van de activiteiten en kwam de eerste medewerker in dienst.
In 2012 is het eerste zonnepark gebouwd door Deltawind, op een terrein van recreatiepark De Klepperstee in Ouddorp. Het park omvat ruim 2900 panelen op 1,3 hectare en heeft een vermogen van 0,8MW. Het is één van de eerste grondgebonden zonneparken van deze schaal in Nederland.

In 2013 richtte Coöperatie Deltawind, samen met zustercoöperatie Zeeuwind, Windpark Krammer BV op. Deze BV ontwikkelt het windpark van 34 turbines op de Krammersluizen dat in maart 2019 klaar zal zijn.

*EMGO stond voor Energie Maatschappij Goeree-Overflakkee. Het is in de negentiger jaren opgegaan in grotere bedrijven, en uiteindelijk in Eneco.

 
 
Duurzaam gedreven Deltawind
@Deltawind1: Hoofdlijnen Klimaatakkoord: 18 tot 24 gigawatt windenergie in 2030. https://t.co/WfbCuUwkKV
Bekijk meer tweets
 
Actueel nieuws
De toewijzingsprocedure van de obligaties van Windpark Krammer is afgerond. Iedereen die zich heeft ingeschreven voor obligaties van Windpark Krammer, heeft inmiddels een mail…
Bekijk al het nieuws
 
DeltawindLid worden

Wilt u bijdragen aan de realisatie van duurzame energie op Goeree-Overflakkee en bovendien geld verdienen wanneer het waait? Word dan lid van Deltawind!

Lid worden