Enorme toename zonnepanelen op daken

Enorme toename zonnepanelen op daken

In het eerste halfjaar van 2017 is het vermogen van daken met zonnepanelen in de Randstad met maar liefst 25% gegroeid. Goeree-Overflakkee is 'hofleverancier' van zonnestroom in deze regio, blijkt uit cijfers van netbeheerder Stedin.

Iedere maand komen er 1000 nieuwe geregistreerde zonnedaken bij. Volgens Stedin is er al jaren een stevige groei, maar nog nooit groeide dit aantal zo hard. 

Goeree-Overflakkee 'hofleverancier'

De ranglijst van gemeenten met het meeste geregistreerde vermogen zonne-energie wordt aangevoerd door Utrecht. Opvallend is de vijfde plaats voor Goeree-Overflakkee. Het Zuid-Hollandse eiland heeft minder huishoudens dan de andere gemeenten in de top 5, maar wekt per huishouden wel meer op. Een zonnepaneel heeft ongeveer een vermogen van 250 Wattpiek (Wp). Uit de cijfers van Stedin blijkt dat een huishouden op Goeree-Overflakkee gemiddeld 400 Wp vermogen aan zonnepanelen heeft, dus bijna net zoveel als twee panelen. In steden ligt het gemiddelde vermogen zonne-energie per huishouden veel lager, omdat er minder dakoppervlak per huishouden beschikbaar is voor zonnepanelen. Op Goeree-Overflakkee hebben veel ondernemers en agrariërs hun stallen en loodsen vol liggen met zonnepanelen. 

GemeenteTotaal geregistreerd vermogen zonnepanelen (MW)Gemiddeld vermogen  zonnepanelen (Wp) per huishouden
1. Utrecht17,3100,0
2. Amersfoort11,8178,8
3. Den Haag11,846,5
4. Rotterdam11,135,2
5. Goeree-Overflakkee8,0400,0
6. Zoetermeer6,3114,5
7. Houten5,9302,6
8. Pijnacker-Nootdorp 5,7258,0
9.Woerden 5,6266,7

10. Utrechtse Heuvelrug

 5,6266,7

 Tabel: top 10 geregistreerd vermogen zonnepanelen per gemeente in Stedin-gebied, bron: Stedin

Registreren zonnepanelen


Wanneer je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, dan ben je energieleverancier. Het is belangrijk het vermogen van de zonnepanelen door te geven aan de netbeheerder. Die hebben deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren. Dit is van groot belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten, maar ook om vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar af te afstemmen. Het registreren van zonnepanelen gaat via www.energieleveren.nl. Deze gegevens worden geregistreerd in het Product Installatie Register (PIR), een initiatief van de gezamenlijke netbeheerders en EDSN.  

Deze pagina delen

Terug naar het nieuwsoverzicht

 
 
Duurzaam gedreven Deltawind
@Deltawind1: EU-landen verhogen duurzame energiedoelen voor 2030 https://t.co/f10Gqqy5Ag (via @NUnl)
4 dagen geleden
Bekijk meer tweets
 
DeltawindLid worden

Wilt u graag bijdragen aan de realisatie van duurzame energie op Goeree-Overflakkee en bovendien geld verdienen wanneer het waait?

Lid worden
 
DeltawindLid worden

Wilt u bijdragen aan de realisatie van duurzame energie op Goeree-Overflakkee en bovendien geld verdienen wanneer het waait? Word dan lid van Deltawind!

Lid worden