Succesvolle innovatie bij Windpark Piet de Wit

Succesvolle innovatie bij Windpark Piet de Wit

Bij Windpark Piet de Wit is in het voorjaar een test uitgevoerd met Vortex generatoren. Dit zijn kleine aanpassingen aan de wieken die maken dat de wind beter vat heeft op de wiek waardoor de kWh- productie verhoogd wordt.

De aanleiding hiervoor was dat de uitvinder van de Vortex generatoren, Gustave Corten, op zoek was naar een gelegenheid om vast te stellen of de verwachtingen in de praktijk ook worden waargemaakt. Zijn inschatting was dat de parkproductie met circa 1 miljoen kWh toeneemt. Deze toename komt overeen met het verbruik van 300 huishoudens. De directie van Piet de Wit werkt graag mee aan dergelijke ontwikkelingen, aangezien productie van zo veel mogelijk kWh een van de belangrijkste doelstellingen is. Voor Windpark De Plaet moest de test ook uitwijzen of kosten van de aanpassing nog terug verdiend kunnen worden omdat  Windpark Piet de Wit in zijn huidige vorm nog een jaar of 3 zal draaien. Na de testperiode zijn de resultaten bekeken en deze waren dusdanig positief, dat de directie van Piet de Wit besloten heeft om alle wieken te voorzien van de Vortex generatoren tijdens het wiekonderhoud dat in augustus gepland stond. De kosten van de aanpassingen worden gedekt door de verhoogde opbrengst.

De test is mede mogelijk door de goede samenwerking met het bedrijf Global Blade Service (GBS) uit Barneveld.

 

 

 

Deze pagina delen

Terug naar het nieuwsoverzicht

 
 
Duurzaam gedreven Deltawind
@Deltawind1: Hoofdlijnen Klimaatakkoord: 18 tot 24 gigawatt windenergie in 2030. https://t.co/WfbCuUwkKV
4 dagen geleden
Bekijk meer tweets
 
DeltawindLid worden

Wilt u graag bijdragen aan de realisatie van duurzame energie op Goeree-Overflakkee en bovendien geld verdienen wanneer het waait?

Lid worden
 
DeltawindLid worden

Wilt u bijdragen aan de realisatie van duurzame energie op Goeree-Overflakkee en bovendien geld verdienen wanneer het waait? Word dan lid van Deltawind!

Lid worden