image

Energie besparen kan in kleine en in grote stappen. Van tochtstrips tot volledige spouwmuurisolatie. Wanneer je aan de slag wilt met je verwarmingsinstallatie in je woning is het wel van belang rekening te houden met de warmteplannen van de gemeente. Dus informeer hoe het daar mee staat.

Wat loont altijd

image

Eén doel staat voorop: verminderen van het energieverbruik. Twee maatregelen zijn kostenefficiënt en botsen niet met een toekomstige wijkaanpak: isoleren (wanden, vloeren daken en ook glas) en het opwekken van energie door middel van zonnepanelen.

Stappenplan

image

Energie besparen kan in kleine en grote stappen:
1. Het begint met dingen laten, of anders doen. Het kost je niets en levert direct op.
2. Met het nemen van kleine maatregelen, die weinig kosten, zet je een volgende stap. Via deze website koop je voor een beperkt bedrag eenvoudige hulpmiddelen.
3. Misschien wil je, of moet je meters maken? Bijvoorbeeld omdat je huis een onderhoudsbeurt nodig heeft, of er een verbouwing aankomt. Denk dan direct aan energiebesparende aanpassingen, want daarmee verdien je ook iets terug.

Isolatie

image

Met isolatie van de wanden, de vloeren en het dak, en het vervangen van glas bespaar je op jouw energiekosten en vergroot je meteen het wooncomfort. Een belangrijk aandachtspunt bij isolatie is voldoende ventilatie, om vochtproblemen te voorkomen.
HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel)glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas.

Keuzes op het gebied van installaties

image

Mijn centrale verwarmingsketel (cv) is stuk?
Van het aardgas af hoeft niet morgen. In de meeste gevallen is het nog steeds prima om de ketel te vervangen. Zodra er voor jouw wijk een warmteplan ligt, weet je wat er gaat gebeuren en ligt er ook een planning. Tot die tijd is dat onzeker. Steeds meer cv-ketel leveranciers spelen in op de actualiteit en bieden aan de cv-ketel te vervangen wanneer dat nodig is (bijv. gaslos-garantie).

Is een warmtepomp voor mijn woning haalbaar?
Een warmtepomp is lage temperatuurverwarming, een cv levert hoge temperatuur. Om te weten te komen of jouw woning voldoende warm wordt met een warmtepomp, draai je de temperatuur van jouw cv ketel terug naar 50 graden. Is dit niet comfortabel bij koud weer? Ga dan eerst isoleren. Een hybride warmtepomp, in combinatie met jouw cv- ketel, is een alternatief, maar daarmee ben je niet helemaal van het aardgas af. Vraag hier deskundig advies over.

Wil je hulp van een energiecoach om jouw woning energiezuiniger te maken? Klik dan hier voor meer informatie.

Wil je hulp van een energiecoach om jouw woning energiezuiniger te maken?

Meer informatie
up