image

COÖPERATIE DELTAWIND

info@deltawind.nl
T 0187 - 470 544

Postadres

Postbus 311
3240 AH Middelharnis

Bezoekadres

Boezemweg 13X
3255 MC Oude-Tonge

Deltawind onderzoekt welke rol zeewier kan spelen in onze duurzame energievoorziening. Daarnaast werken we samen met lokale boeren om CO2 in de grond vast te leggen, ook wel ‘koolstof boeren’ genoemd. Meer weten? Lees dan verder op deze pagina.

Koolstofboeren

Coöperatie Zeeuwind, agrarische belangenorganisatie ZLTO en Deltawind hebben de handen ineen geslagen om rondom Windpark Krammer te zorgen voor een unieke en lokale manier van koolstofbinding. Een deel van de opbrengst van Windpark Krammer wordt geïnvesteerd om meer CO2 uit de atmosfeer te halen en langdurig vast te leggen in landbouwbodems. Daarbij werken Zeeuwind en Deltawind nauw samen met lokale boeren die de CO2 vastleggen door hun bedrijfsvoering aan te passen. De boeren worden praktisch ondersteund bij het nemen van bodem- en ecologieversterkende maatregelen en krijgen een financiële vergoeding voor hun diensten.

Meer weten? Kijk dan eens op deze pagina. 

Of bekijk de Animatievideo over: Boer en bedrijf werken samen voor koolstofbinding in de bodem

Lees verder

Biogas uit zeewier

Deltawind is betrokken bij een project  waar zeewier wordt gekweekt en geteeld om het vervolgens te verwerken tot eiwit en methaan. Alle stappen zijn nog in de onderzoeksfase. Om te kunnen testen of het op een rendabele manier mogelijk is het zeewier te verwerken is een demofabriek wenselijk. Het liefst zo dicht mogelijk bij de zee. Deltawind heeft de rol op zich genomen die locatie op Goeree-Overflakkee voor te bereiden. De andere partners moeten zorgen voor de overige schakels in de keten.
Het biogas kan lokaal gebruikt worden in de energietransitie, om aardgasvrij te worden. Maar biogas levert onvoldoende op om de gehele keten te bekostigen. Het eiwit dat uit zeewier gewonnen wordt draagt bij aan de eiwittransitie: het proces om minder dierlijk en meer plantaardig eiwit te gaan gebruiken. Dit eiwit kan kippeneiwit vervangen in de voedingsindustrie.

Op 30 maart 2019 hebben we tijdens een boeiende ledenraadpleging samen met leden gesproken over dit onderwerp. Hier kun je een kort verslag lezen van deze bijeenkomst. De presentatie en alle antwoorden op de gestelde vragen zijn via deze links te bekijken.

Lees verder

WIST JE DAT

Er meer dan 10.000 verschillende soorten wieren zijn?

up