image

COÖPERATIE DELTAWIND

info@deltawind.nl
T 0187 - 470 544

Postadres

Postbus 311
3240 AH Middelharnis

Bezoekadres

Boezemweg 13X
3255 MC Oude-Tonge

Alle huizen in Nederland gaan uiterlijk in 2050 van het aardgas af en dat is een enorme opgave. In Stad aan't Haringvliet is Deltawind betrokken om te onderzoeken hoe we dit samen met de inwoners het beste kunnen aanpakken. Ook ondersteunen we bewoners met de eerste stappen op het gebied van woningverduurzaming en ontwikkelen we door als Energieloket in de Gemeente Goeree-Overflakkee.

Stad aardgasvrij met waterstof?

In Stad aan ’t Haringvliet staan we aan het begin van een innovatief traject. De gemeente heeft samen met de bewonersvertegenwoordiging, het Stads Overleg, besloten om te onderzoeken hoe Stad aan ’t Haringvliet van het aardgas af kan. Samen met de gemeente, het Stads Overleg, Woongoed Flakkee, Stedin en diverse andere landelijke partijen werkt Deltawind aan een plan om Stad aan ’t Haringvliet van het aardgas af te helpen

Proefproject
We bereiden een proefproject voor waar we de effecten van waterstof in de woning gaan onderzoeken.

Meedoen?
Woont u in Stad aan ’t Haringvliet en heeft u interesse om actief mee te denken, of om als proeflocatie mee te doen? Meld u dan bij het Stadsoverleg. https://www.stadaantharingvliet.nl/site/

Supporter worden?

Inwoners uit Stad kunnen het project Stad Aardgasvrij steunen door supporter te worden. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden over de laatste ontwikkelingen rondom dit project. Supporter worden kan via: https://stadaardgasvrij.nl/

Artikelen over Stad Aardgasvrij

Stad aan ’t Haringvliet droomt van een toekomst op waterstof

 

Warmte

Wat wil Deltawind hiermee?
Alle woningen in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. In sommige plaatsen zullen zelfs voor 2030 al aardgasvrije stappen worden gezet. Dat is een grote opgave en nog niemand weet hoe dat precies moet gebeuren. Wat we al wel weten is dat (de belasting op) aardgas zeker in prijs wordt verhoogd, dus minder gebruiken scheelt altijd in de portemonnee.

De kansen voor de warmtetransitie worden op dit moment door de gemeente geïnventariseerd om te komen tot een totaal warmteplan. Eind 2021 moet er voor iedere dorpskern een Warmteplan liggen, waarin staat hoe een dorpskern en op welk moment van het aardgas af zou kunnen gaan. Deltawind ondersteunt bewoners nu al bij de eerste stappen op het gebied van woningverduurzaming en daarnaast ontwikkelen we ons door tot het Energieloket op Goeree-Overflakkee.

Wat doen we op dit moment
Wil jij aan de slag met het energiezuiniger maken van jouw woning, maar weet je niet goed waar te beginnen? Het is mogelijk om een afspraak te maken met een energiecoach. Deze energiecoach komt bij jou thuis of brengt op afstand (telefonisch of online) in beeld waar je energie kunt besparen. De overheid betaalt op dit moment de kosten voor dit gesprek. Meer informatie vind je hier.

Zeker bij oudere woningen kunnen de kosten voor all elektric oplopen, want goede isolatie en de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp zijn noodzakelijk. De warmteplannen  worden gemaakt voor hele wijken of dorpskernen tegelijk. Deltawind onderzoekt de levering van waterstof en methaan. Daarnaast ondersteunen we  particulieren bij het maken van keuzes om hun woning energiezuiniger en aardgasvrij-ready te maken met het Energieloket Deltawind.

Waar hebben we jou voor nodig?
De keuze om helemaal gasloos te worden kun je als eigenaar van een woning zelf maken.
Wanneer je in Stad aan ’t Haringvliet woont kun je nu al meehelpen, door de ontwikkelingen daar goed te volgen en met jouw ervaring en kennis bij te dragen in het proces. Iedereen op Goeree-Overflakkee die aan de slag wil met woningverduurzaming of energiebesparing helpen we graag. Kijk voor meer info op onze website en meld je aan voor bijvoorbeeld een gesprek met één van onze energiecoaches of een van de andere diensten van het Energieloket Deltawind.

In grote lijnen zijn er een drie alternatieven voor aardgas:

  1. Woningen geschikt maken om volledig elektrisch te worden (all elektric) , dus ook voor verwarming met bijvoorbeeld een warmtepomp.
  2. De warmte op een andere manier aanvoeren, bijvoorbeeld via industrie of oppervlaktewater. Omdat er op ons eiland weinig industrie is, is de mogelijkheid hiervoor beperkt.
  3. Het aanvoeren van een ander gas, zoals methaan (biogas) of waterstofgas.

BESPAAR TIP

Vervang uw standaard douchekop door een waterbesparende douchekop, dat scheelt u 20% op warm water én energiekosten.

up